Britanski razarač “Difender” pristao u gruzijsku luku

Batumi — Britanski razarač “Difender”, koji je isprovocirao Rusiju pošto je prolazio kroz vode u blizini Krima, pristao je danas u gruzijsku luku u gradu Batumiju.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: EPA-EFE/LPhot Ben Shread / BRITISH ROYAL

Rusija je pre nekoliko dana saopštila da je ispalila hice upozorenja ka razaraču, a kasnije je pretila da će bombardovati britanske ratne brodove u Crnom moru, ukoliko se ponove provokativne akcije oko Krima.

Komandant “Difendera” Vins Oven izjavio je da je britanska mornarica bila “posvećena pružanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da pokaže neslaganje sa onima koji žele da destabilizuju globalnu sigurnost”, javlja Rojters.

Brod je posetio turski Istanbul i ukrajinsku Odesu kao deo turneje koja će se nastaviti kroz Suecki kanal ka istočnoj Aziji.

Oven je dodao da Velika Britanija i njeni saveznici, kao što je Gruzija, koja se nada da će jednog dana ući u NATO, ostaju posvećeni “miru, stabilnosti i prosperitetu u Crnom moru, kao i gruzijskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu”.

Rusija je navela da je bacila bombe u blizini “Difendera” u sredu, dok je prolazio pored Krima, što je Moskva smatrala upadom u ruske teritorijalne vode.

Britanci tvrde da je “Difender” prolazio kroz vode koje pripadaju Ukrajini i da su hici koji su bili ispaljeni bili deo najavljene ruske vojne vežbe, uz dodatak da nije bačena nijedna bomba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Read More